2013. május 30., csütörtök
Eperhab
Már korábban csináltam habot, viszont az meggyhab volt. Most eperhabbal próbálkoztam, és nagyon finom lett. Egyszerű, gyors és nagyon finom. Hozzávalók: tojásfehérje, cukor és eper. A tojáshabot felverjük a cukorral, madj ha ez megvan hozzátesszük az összepaszírozott epret és összekeverjük. Díszitéshez pedig epret használtam.
Jóétvágyat! :)
2013. május 27., hétfő
Epres gofri
Hozzávalók:
- gofri
- tejszinhab
- eper
Az elkészítése nagyon egyszerű. A gofrikra rátesszük a tejszinhabot, majd eperrel dekoráljuk kedvünk szerint. GARANTÁLT SIKER :)
Jóétvágyat!
2013. május 25., szombat
Sós stangli
Hozzávalók:
280 g finomliszt
70 g rétesliszt
2,5 dkg élesztő
1/2 dl olaj
1 tojás
1 evőkanál tejföl
1 dl tej
1 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt kömény
1 evőkanál cukor
Elkészítés:
A tojást, tejfölt és az olajat egy tálkában összekeverem. A liszteket beleteszem a kenyérsütőgépbe, hozzáadom a cukrot, sót, köményt, beleöntöm a tojásos keveréket. A tejet meglangyosítom, feloldom benne az élesztőt, és azt is az üstbe öntöm. A géppel kétszer megdagasztatom, majd hagyom benne duplájára kelni. (Ha keménynek találjuk a tésztát, kevés tejet löttyintsünk még hozzá dagasztáskor).
Ha megkelt, kiveszem a tésztát, és két részre osztom. Mindkettőből nagyon vékony (2 mm) körlapot nyújtok, majd egy késsel 8 körcikket vágok belőlük, feltekerem a cikkeket egyenes kiflikké, és egy tepsibe sorakoztatom. Kb. 12 cm hosszú, vékony stanglik lesznek. A sütőt cseppet belangyosítom, elzárom, és a tepsit betolom. Hagyom egy félórát kelni még a stanglikat. Ezután szilikonecset segítségével tejjel megkenem mindegyiket, begyújtom a sütőt kb. 180 fokra, és aranysárgára sütöm őket.
Aki szereti, nagy szemű sóval és egész köménymaggal is szórhatja (akkor a tésztába ne tegyünk), mi nem kedveljük ezt a változatot.
Jóétvágyat :)
2013. május 19., vasárnap
Böff saláta
Hozzávalók:
- 2-3 főtt krumpli
- 5 fótt sárgarépa
- 30 dkg konzerv vagy főtt borsó
- 4 db. savanyú uborka
- majonéz
Elkészítés:
Az alapanyagokat feldaraboljuk kis kockákra, majd egy nagyobb tálba rakjuk, összekeverjuk a majonézzel. És már lehet is tálalni. Dekorációkent uborkát és tojást használtam :)
(bár nem árt kicsit állni hagyni, hogy összeérjenek az ízek)
Jóétvágyat! :)
2013. május 9., csütörtök
Madártej
Hozzávalók:
1,5 liter tej
15 dkg cukor
4 tojás
2 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Válasszuk ketté a tojásokat, majd a tojásfehérjéket verjük kemény habbá. A tejhez adjuk hozzá a vaníliás cukrot és forraljuk fel. Ha a tej már enyhén forr, egy vizes evőkanál segítségével szaggasuk bele a habgaluskákat. Ha az aljuk megfőtt, óvatosan fordítsuk meg őket.
Vaníliamártás: a tojássárgákat keverjük össze a cukorral és a liszttel, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük bele a forró tejbe. Miután besűrűsödött, vegyük le a gázról, és hagyjuk kihűlni. Tegyük rá a habgaluskát és hidegen tálaljuk.
Díszítéshez: égetettcukor
Jóétvágyat :)
2013. május 5., vasárnap
Meggyhab csokival
Azt hiszem ez az egyik legegyszerűbb desszert! :) Nem kell hozzá sokmminden, csak tojásfehérje, gyümölcs (ízlés szerint megyy, cseresznye, eper, stb.) és egy kevés cukor. Felverjuk a tojásfehérjéket a cukorral, madj miután megkeményedett a hap, a gyümölcsöket összetorjük majd összekeverjük. Kis időre hülni hagyjuk és már tálalható is. Diszítésképpen most tejcsokit használtam.
Jóétvágyat :)
2013. május 4., szombat
Bögrés süti
Bögréssüti fagyival :)
Hozzávalók: 4 ek liszt, 1 mk sütőpor, 4 ek porcukor, 2 ek kakaópor, 1 tojás, 3 ek tej, 3 ek olaj.
Elkészítés: A hozzávalókat egy mikrózható bögrében összekeverjük. Majd mikróban megsütjük 3-5 perc alatt. Majd fagyit tálalunk hozzá.
Jóétvágyat :)
2013. május 1., szerda
Kati tészta
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
3 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
annyi tej, hogy könnyen nyújtható legyen (kb. 0,5 dl)
A krémhez:
2 dl tej
1 csomag vaniliás cukor
0,5 dl rum vagy 1 rumaroma
2 evőkanál kakaópor
3 evőkanál sárgabaracklekvár
15 dkg porcukor
25 dkg margarin
A mázhoz:
3 tojásfehérje
25 dkg kristálycukor
Jóétvágyat!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)