2017. február 16., csütörtök

Fehércsokis torta


      Ez egy csoki mousehoz hasonló torta, amit a legjobb barátnőm 21. születésnapjára sütöttem. Ezzel leptem meg :D
       Nos a hozzávalók:

A piskótához: 4 tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 4 e.k. víz, 1 cs. sütőpor
A csokis krémhez: 125 ml tejszín, 250 g fehércsoki, 300 g felvert habtejszin, 1 cs. zselatin (bár én ennél a tortánál keményítőt használtam)
A bevonat: csoki + tej


     Az elkészítés is nagyon egyszerű, hiszen a piskótához először is szétválasztjuk a tojásokat, a sárgájához adjuk a cukor egy részét, a vizet és a sütőport, elkeverjük. Ezután felverjük a fehérjét a maradék cukorral, összekeverjük a sárgájával és belekeverjük a lisztet.  Majd 20-30 perc alatt megsütjük.
     A mouse-hoz hasonló krém pedig, úgy készül el, hogy a tejszínt és a csokit vízgőz felett megolvasszuk, majd félretesszük hűlni, ha kicsit már meghűlt beletesszük a feloldott zselatint. Aztán a tejszínt felverjük és egybekeverjük a csokis résszel (ha keményítővel dolgozunk akkor most adjuk azt is hozzá).
      Az összeállításnál, én meg a kerek formába hagytam a piskótát, majd ráöntöttem a csokis krémet, hagytam megszilárdulni és a csokis mázzal leöntöttem, a dekorációhoz pedig pillangó formájú cukrokkal díszítettem, és sminkes gyertyával.


Jóétvágyat! 🎂

2017. február 9., csütörtök

Bajor krém - pohárkrém


          Egy újabb desszertet hoztam nektek, a bajor krémet. Arra már nem emlékszem, hogy hol láttam, viszont böngészés közben nagyon megtetszett, és hát kipróbáltam. Két rétege van, maga a krém és alól a szósz. 


A hozzávalók:
A krémhez: 5 lapzselatin, 5 dc. tej, 4 tojás sárgája, 10 dkg cukor illetve 2,5 dc. tejszin.
A szószhoz: 30 dkg málna, 10 dkg cukor és 1 lapzselatin. 


           Az élkészitése nem bonyolult, először is beáztatjuk a zselatinlapokat. Közben a tejet feltesszük melegedni, csak melegiteni kell, nem forralni !! A tojás sárgáját a cukorral kikeverjük, majd gőz felet, a tejjel apránként adagolva tovább keverjük amig sűrű krémet nem kapunk. A beáztatott lapzseléket (5db) kinyomkodjuk és a krémhez adjuk, addig amig még meleg és elkeverjük. Ha langyos már a krém, akkor felverjük a tejszint és a krémhez adagoljuk. A szósz elkészitése pedig: összefőzzük a málnát a cukorra, majd, hogy ne maradjon meg a mag, átpaszirozzuk. Ha ezzel megvagyunk hozzáadjuk az az 1 lapzselét és összekeverjük. 

             A tálalás része pedig poharakban, az aljára jön a málnaszósz, erre rájön a krém, és diszitésnek lehet csokiforgácsot/reszeléket használni.


Én csak ajánlani tudom, nekünk nagyon izlett. 
Jóétvágyat! 🍴😍😘

2017. február 7., kedd

Amerikai Palacsinta


      Sziasztok! Nos egy ideje nem irtam a blogra, de attól még ügyeskedtem a konyhába, igyekszem folyamatosan hozni valami finomságot. 
       Az új kedvenc itthon az amerikai palacsinta 😍😍. Az alaprecept amit én használok és bevált: 3 db tojás, 12 dkg, liszt, 1 kk. sütőpor, 1,5 dl tej, egy csipetnyi só, és cukor izlés szerint. 
Első lépésben szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájához hozzáadjuk a sót, lisztet, tejet, sütőport. Ezeket jól elkeverjük. Ezt követően a tojás fehérjét felverjük a cukorral, kemény habbá verjük, ha ezzel is megvagyunk óvatosan összekeverjük a masszával amit már elkészitettünk. Ajánlott hagyni kb. negyed órát hűtőben pihenni, és csak azután nekiállni kisütni egy előmelegitett teflon serpenyőben (nagyon minimális olajat nem árt tenni alá, hogy biztos ne ragadjon le)
       Ami a tálalást illeti, ha a hagyományos amerikai palacsintát vesszük alapul akkor juharsziruppal leöntve tálaljuk. Az én esetemben, tálaltam már gyümölccsel (málna és banán) és a rétegek közzé csokikrémet csináltam.


            Másik alkalommal, a massza egy részéhez tettem kakaóport, és igy probáltam kombiálni, smile-t sütöttem 😀 .


         És próbálkoztam szinezni is. A recept ugyanaz, csak egy kis szinezék került bele pluszban. A rétegek között mogyoró izesitésű krém, a tetején pedig lekvár.

Jóétvágyat!
🍴🥞😘